2022 YILI 3B MİMARİ BELGELEME ÇALIŞMALARI
Gelişen günümüz teknolojilerinin arkeolojik alanlarda verimli bir şekilde kullanılması son 15 yılda ivme kazanmıştır. Bu konudaki gelişmeler uluslararası arkeoloji literatüründe ‘arkeoenformatik’ alanının oluşmasına olanak sağlamıştır. Dijitalleşen dünyaya paralel olarak arkeoloji bilimi içerisinde de dijital veri üretme sistemlerinin kullanılması, klasik yöntemlerle üretilen belgeleme çalışmalarında oluşan sapmayı, veri yığınları arasında kaybolan bilgi miktarını minimuma indirgemektedir. Bu bağlamda Perinthos kazılarının bilimsel verileri dijital ortamlarda eksiksiz ve bütüncül bir şekilde saklandığı gibi arkeoloji biliminin farklı uzmanlıkları için ulaşılabilir ve uygulanabilir veri altlığı oluşturmaktadır. Buna ek olarak ‘arkeoenformatik’ alanı için doğrudan çalışma konuları oluşturmaktadır.
Tüm bunları bünyesinde barındıran çalışmalardan biri ise 3B mimari belgemeler çalışmalarıdır.
Antik kent kazılarında saptanan ve 1980’li yıllarda ilçe merkezinde oluşturulan açık hava müzesindeki taşınır kültür varlıkları öğelerinin fotogrametrik yöntemlerle 3b belgeleme çalışmaları devam etmektedir. Bu belgeleme çalışmalarındaki işleyiş aşağıdaki gibidir:
Eserlerin tasniflenmesi ve fotoğraflanmasının ardından söz konusu fotoğraflar birleştirilip eserlerin yüksek çözünürlüklü 360 derece fotogrametrik modelleri oluşturulur. Bu modellerden elde edilen ortofoto ile rölöve ve restorasyon projesi çalışmaları hassas ölçüde doğru veri üretip iş süreçlerini kısaltmaktadır.