PERİNTHOS ANTİK KENTİ KAZILARI 2021 YILI ÇALIŞMALARI
Tekirdağ ili Marmaraereğlisi ilçesinde konumlanmış bir liman kenti olan Perinthos Antik Kentinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri ile arkeolojik kazı çalışmalarına 2021 yılı itibariyle başlanmıştır.
KentMarmara Denizi’ne hakim, güneyde Kyzikos ve güney batıda Prokonnesos’u gören doğu-batı uzantılı akropolis, aşağı şehir, limanlar ve nekropolis alanları ile oldukça geniş bir teritoryuma sahiptir. Günümüzde tiyatro, bazilika, deniz ve kara surlarının bir kısmı ve stadion yapıları kısmen görülebilmektedir, akropolis üzerinde ise Geç Antik Devire tarihlenebilecek bir takım yapı kalıntıları mevcuttur.
Özellikle akropolisin batı ucunda yer alan (Res.1) ve dikçe bir yamaçta kaçak kazılar sonucu yapılan tahribat nedeniyle kesme kum taşı bloklar ve mermerlerden oluşan bir duvar sırasının açıkta olduğu görülmüştür (Res.2). Bu noktada olası toprak kayması ihtimalini göz önüne bulundurarak, ayrıcadaha fazla tahribatın önüne geçebilmek adına kazının bu alandan başlamasına karar verilmiştir.
Sistematik kazı çalışmalarına başlanırken tüm akropolisi içine alacak şekilde 5x5 m. ebatlarında karelajlar oluşturulmuş olup, yukarıda bahsi geçen alanı içine alan N-16, N-17 ve O-16, O-17 plan kareleri birleştirilerek O/N-16-17 alanı olarak isimlendirilmiştir. Söz konusu bu kazı alanı Sektör-1 olarak adlandırılan akropolisin batı ucunda yer almaktadır.
O/N 16-17 Alanı
Sektör-1’de yer alan O/16-17 alanında gerçekleştirilen sistematik kazı çalışmaları neticesinde söz konusu alanın en erken Roma Devrinde kullanım gördüğü anlaşılmıştır. Yukarıda söz edilenmimari blokların bu devirde alanda var olan bir bastion (savunma kulesi) yapısının temelleri olduğu anlaşılmıştır. Söz konusu yapı M.S. 5-6 yüzyıllar arasında dönüştürülmüş ve yapı duvarlarına eklenen bazı tuğla örgülü duvarlar ile çeşitli ek mekanlar oluşturulmuştur. Ancak yeni oluşturulan bu yapı kompleksinde tespit edilen mazgal delikleri ve sur sistemi alanın hala savunma amaçlı olarak kullanıldığını göstermektedir. M.S-7-8 yüzyıllardan sonraki bir devirde ise alan savunma işlevini yitirmiş ve bazı düzenlemeler yapılmıştır. Saptanan arkeolojik bulgulara göre bu yeni mekanların mutfak ve pişirme ile ilişkili mekanlar olduğu görülmüştür. Özetle ele alınacak olursa;