TOPOGRAFİK HARİTA ÇALIŞMALARI
Perinthos Antik Kenti kazı çalışmalarının başlangıcında, arkeolojik kazıların en önemli çalışma fazlarından biri olan kentin topografik planının çıkartılması yönünde çalışmalar da başlatılarak yüzeyde halihazırda var olan taşınmaz kültür varlıklarının işlenmesi hedeflenmiştir.
Bunun ötesinde sistematik kazı çalışmaları sonucu saptanan taşınmaz kültür varlıkları da söz konusu harita üzerine işlenecektir. Böylece kentin antik çağdaki yayılım alanı ile topografya üzerindeki yapılar bütüncül olarak izlenerek antik çağ şehir plancılığına ilişkin çeşitli hipotezler geliştirilebilecektir.
Söz konusu topografik harita çalışmalarında öncelikle GPS ölçüm cihazı kullanılarak Cors sistemine göre plankote, halihazır ve karelajlar oluşturmuştur. Böylelikle araştırma konusu olan alan sayısal ortamda belgelenmiştir. Sonrasında ise izohips (eşyükselti) eğrileri yerleştirilerek alanın topografik yapısı oluşturulacak ve taşınmaz kültür varlıkları bu harita üzerine işlenecektir.
Öncelikle yapı kalıntılarının yüzeyde görüldüğü stadion, tonozlu yapı, surlar, Bazilika gibi yapıların, sonrasında da kazılan alanlardan elde edilen dataların topografik plan üzerine işlenmesi gerçekleştirilecektir.